Capture One voor Fuji

Capture On Express gratis voor Sony en Fujifilm

Capture One 12 Express Fujifilm en Sony

Goed nieuws voor Fuji-fotografen (en Sony-fotografen): Capture One Pro 12 komt met een gratis versie voor Fuji en Sony: Capture One Express. Er is ook een complete versie tegen een gereduceerd bedrag: Capture One Pro 12 Fujifilm en Capture One Pro 12 Sony. 

Capture One geldt als een professionele RAW convertor waar uitstekende resultaten mee te realiseren zijn. Onder veel professionele fotografen neemt Capture One een aparte plaats in en is voor een belangrijk deel gerelateerd aan de mogelijkheden voor kleurbeheer (colour graden) en retoucheren van portret- en modelfotografie.

Capture One Pro is een compleet pakket en wordt gezien als een serieuze vervanger voor Lightroom Classic. Het abonnementsmodel van Adobe blijft wringen en dat is onder meer een reden dat mensen blijven zoeken naar andere oplossingen. 

In de basis heeft Capture One dezelfde modules als Lightroom, maar het werkt allemaal weer net even anders. Als je gaat beginnen met Capture One Pro bereid je dan voor op een steile leercurve. Dat geldt in mindere mate voor de Express uitvoering waaruit een aantal belangrijke mogelijkheden zijn geschrapt. Wat er is overgebleven is een echter nog steeds een zeer krachtige RAW convertor. De speciale versies voor Fuji en Sony zijn alleen geschikt voor camera’s van dit merk. 

Ook niet onbelangrijk: Capture One is volledig in het Nederlands. 

Adobe en Fujifilm

Vanaf de eerste introductie van de Fujifilm camera’s was duidelijk dat het ontwikkelen van de RAW-files om een compleet andere benadering vroeg. Fuji sensors zijn anders dan de sensoren van andere camera’s. Alle cameramerken gebruiken een zogenaamde Bayer sensor waarbij de pixels anders gerangschikt zijn. 

Vanaf het begin heeft Adobe moeite om goede resultaten te behalen met Fuji-files. Eerst omdat het slechts om een marginale groep fotografen ging, dus waarom zou je al die moeite doen, maar ook nu nog, ondanks alle verbeteringen en intensieve samenwerking met Fujifilm, is Adobe niet in staat om het onderste uit de kan te halen wat betreft scherpte, dynamiek en kleur. We hebben het dan over Adobe Camera Raw, de basis voor Lightroom Classic, Lightroom CC en Photoshop. 

Vandaar dat veel Fuji-fotografen uitkijken naar andere RAW-convertors. 

Verscherpen

Het belangrijkste punt van onvrede bij Lightroom spitst zich toe op het Verscherpen (het kopje Details in Lightroom). De standaard instellingen bij Lightroom zijn voor Fuji fotografen eigenlijk al te hoog (hoeveelheid 40). Bij verder verscherpen ontstaan “wormpjes” of waterverf effecten bij veel kleine details: bladeren bijvoorbeeld. De stand van de detail-schuif is hierin belangrijk, maar de schuif hoeveelheid (waar je de hoeveelheid verscherping mee regelt) heeft bij 47 zijn max wel bereikt. Zet je de detail-slider naar links (op 0 dus) dan zijn de wormpjes verdwenen, maar helaas ook een deel van de scherpte in de details. 

Hele blogposts zijn volgeschreven met methodes van verscherpen, maar als het echt scherp moet zijn en zonder wormpjes of waterverf dan moet je uitwijken naar Photoshop. Daar lukt het namelijk wel, omdat Photoshop nog over een hele reeks andere opties voor verscherping beschikt.

Bibliotheek

De bibliotheek van Lightroom geldt voor de meeste onder ons als het belangrijkste middel om toegang tot onze foto’s te krijgen. De bibliotheek was ooit de basis voor Lightroom en biedt alles wat je maar kunt wensen in functionaliteit en werkwijze. Inmiddels zijn de meeste Lightroom uitdagers ook wel voorzien van een bibliotheek of catalogus met vergelijkbare functionaliteit. Dat geldt ook voor Capture One.

De werking is echter anders. Bij Lightroom is de bibliotheek een aparte module waar je in- en uitspringt. Bij Capture One is het een aparte indeling van het scherm. Open je een foto door er dubbel op te klikken, dan schuift de rest naar de kant. Dat blijft ook zo als je gaat bewerken. Niets problematisch, maar de eerste paar keer is het even zoeken.

Fuji filmprofielen

De Fuji filmprofielen zijn een uniek kenmerk voor Fuji camera’s. Fujifilm heeft een verleden van analoge film en er is heel veel know-how aanwezig op het gebied van kleurreproductie. Fuji heeft getracht om de kenmerken van analoge Fuji films over te brengen naar het digitale tijdperk en dat is uitzonderlijk goed gelukt. 

Binnen Lightroom kunnen we al heel lang beschikken over deze filmprofielen. Bij het evalueren van een RAW convertor is de aanwezigheid van deze profielen voor Fuji fotografen dan ook een belangrijk criterium. 

Bij het realiseren van versie 12 is zeer nauw samengewerkt met Fuji en dat heeft onder meer geleid tot een complete set filmprofielen. Capture One doet nog andere dingen, maar daarover verderop meer.

Hoe het werkt

Het is niet de bedoeling om een uitvoerige handleiding te schrijven van Capture One. Maar toch is het belangrijk om te laten zien waar we mee te maken hebben, namelijk een behoorlijk complete raw convertor, die ook nog eens gratis is. Verder op gaan we dan wat in op de verschillen in resultaten. 

Alle menu’s of tabbladen zijn aan de linkerkant gegroepeerd. Van links naar rechts zijn dat: Bibliotheek, Quick-menu, Lens-menu voor lenscorrecties, Kleur-menu met onder meer de witbalans en de profielen, Belichting, Details: met de tools voor verscherpen en ruis verwijderen, Aanpassingen: het stijl-menu, in Lightroom presets genoemd en tenslotte: Metagegevens. Ik heb ze hier in één afbeelding naast elkaar gezet.

In de Pro versie kun je dit helemaal naar eigen inzicht indelen, maar in de Express versie zul je het hiermee moeten doen. In de afbeelding heb ik de verschillende menu’s naast elkaar gezet. Klik  op de bovenstaande afbeelding voor volledige resolutie. 

Hoe zit dat met profielen

Een raw bestand is niets, een zwart vlak. Om het beeld zichtbaar te maken moet het ontwikkeld worden. Eigenlijk is dat net als bij analoge film. In het analoge tijdperk beschikte een fotograaf over verschillende ontwikkelaars die het karakter van een film aanpasten.

Die mogelijkheden hebben we ook in het digitale tijdperk, want het zichtbaar maken van de inhoud van een raw bestand gebeurt volgens een bepaalde receptuur: samengevat in een profiel.

Elke raw convertor gebruikt een eigen recept, vandaar dat raw bestanden in verschillende raw convertors er anders uit kunnen zien.

Decennia lang gebruikte Adobe hiervoor het profiel Adobe Standaard. Dat was het enige profiel, oftewel het enige recept. Sind versie 7 beschikt Lightroom (Adobe Camera Raw) over een hele verzameling recepten. Je kunt nu je raw bestand volgens verschillende recepten ontwikkelen.

Daarnaast heeft vrijwel elke cameraleverancier ook eigen recepten. Deze recepten worden geacht het beste uit je bestanden te halen. Een Fuji camera beschikt over zestien verschillende recepten, filmprofielen genaamd.

Na toepassing van een profiel alle schuiven nog op “nul”. Alle handelingen kunnen nog plaatsvinden. Er is dus alle ruimte voor een verdere behandeling.

Wat valt op

Al tijden breken mensen zich het hoofd over de wijze waarop Capture One het toch doet. De eerste indruk als je een foto opent in Capture One, is dat het plaatje er “mooier” uitziet. Wat Fuji betreft klopt dit zeker. 

Als je een foto in Lightroom gaat bewerken dan is het beeld in eerste instantie een stuk saaier dan de JPG versie of zoals je het plaatje in je hoofd had. Adobe heeft hier sinds versie 7 wat aan trachten te doen door een nieuw standaard profiel te hanteren: Adobe Kleur in plaats van Adobe Standaard, dat decennia lang het standaard profiel is geweest. Adobe Kleur geeft een wat vrolijker beeld. Daarnaast is de standaard waarde voor verscherping opgekrikt van 25 naar 40. 

De profielen bevinden zich in het tabblad Kleur onder het kopje Curve. Capture One leest meer Exif data dan Adobe. Ergens in die Exif data staat namelijk ook de informatie over het film profiel dat je hebt gebruikt toen je de foto hebt genomen. Standaard gebruikt Capture One dit profiel in Auto modus. 

Uiteraard ben je vrij om een ander profiel te kiezen, maar in eerste instantie ziet je foto er net zo uit als de jpg versie. 

Wat ook opvalt is dat bij het verscherpen in het tabblad Details de instellingen zich aanpassen aan je foto: het onderwerp maar ook de iso waarde waarmee de foto is opgenomen bepalen de stand van de schuiven Hoeveelheid en Drempel:

Dus geen standaard waarde zoals bij Lightroom, maar instellingen die zich aanpassen aan de instellingen waarmee je de foto hebt gemaakt.

Deze “automatische” instellingen geven een goed resultaat, waar je verder mee kunt. Daarnaast heeft Capture One nog de beschikking over een schuif “Klaarheid” te vergelijken met Helderheid bij Lightroom voor scherpte in het middenbereik. Maar Capture One heeft nog een schuif voor de fijne details, namelijk Structuur. Deze schuif maakt pas echt het verschil. In de foto hieronder zorgt deze schuif voor de helderheid van de halmen. 

Kijk naar de verschillen: links de Lightroom versie en rechts Capture One. 

Klik op de afbeelding voor volledige grootte.

Workflow

De Express versie is een gestripte versie van Capture One Pro. In deze vorm is het absoluut geen vervanger van Lightroom wat de Pro versie wel is. Dat betekent dat je het gebruikt als een enkel onderdeel  in je totale workflow. Normaal gesproken is raw ontwikkeling de eerste stap.

Capture One Express is gepositioneerd als raw convertor. Daarom ben je aangewezen op een externe editor voor verder verwerking. Gelukkig werkt Capture One met een heel scala aan programma’s, waaronder Photoshop. 

Lightroom is in staat om met veel andere software samen te werken. Is er niet automatisch een plugin beschikbaar dan heeft Lightroom nog andere middelen om een externe editor toe te voegen. Helaas is er geen mogelijkheid om Capture One Express te laten samenwerken met Lightroom, niet als een plugin en niet als een externe editor.  Dat compliceert een goede workflow vanuit Lightroom

Vanuit Capture One bekeken en er van uit gaande dat raw ontwikkeling de eerste stap is, kun je een foto exporteren in de formaten jpg en tiff. Daarbij kun je ook aangeven waar je ze vervolgens wilt openen. Opties hier zijn onder meer Lightroom en Foto’s (Mac). 

Is het de moeite waard?

Capture One Pro Express is zeker de moeite waard. Als je op zoek bent naar de beste Raw convertor om maximale scherpte uit je foto’s te halen dan is Capture One een uitstekende oplossing. Door gebruik te maken van de extra informatie uit je raw opnamen ontstaat een soepel ontwikkelproces. De AI achter de schermen zorgt ervoor dat de juiste instellingen voor optimale scherpte automatisch worden ingesteld. 

De prestaties zijn beter dan bij Lightroom. Niet voor niets klagen fotografen al jaren over de prestaties van Lightroom. Maar dat Capture One sneller zou zijn met importeren kan ik niet bevestigen. Sterker nog: de import van een vers geheugenkaartje met 800 foto’s zowel RAW als JPG nam bij Lightroom aanmerkelijk minder tijd in beslag. Maar het verwerken van foto’s is bij Capture One sneller. De reactietijd op het scherm als je de foto aan het verwerken bent is uitstekend. 

Conclusie: echt een aanwinst! Bovendien is het gratis. Download het hier.

Vijf RAW converters vergeleken

Vijf RAW converters vergeleken

Adobe is onbetwist de marktleider als het gaat om het verwerken van RAW foto’s, en dat al sinds jaar en dag. Photoshop en Lightroom staan eenzaam aan de top. Maar Adobe is gestopt met het aanbieden van Lightroom en Photoshop als een standalone toepassing. In plaats daarvan is er alleen nog een abonnementsversie. Recent heeft Adobe een keuze gemaakt om een nieuwe Lightroom versie te introduceren. Deze versie is vooral bedoeld als concurrent voor Apple’s Foto, Microsoft Foto’s en Google Foto’s. Bij deze nieuwe versie verdwijnen al je foto’s in de cloud. Voor €12,09 per maand krijg je Lightroom Classic, Photoshop, 20Gb cloudopslag en het nieuwe Lightroom CC. Voor een beetje serieuze fotograaf is 20Gb al gauw niet meer genoeg. Daarom heeft Adobe een uitgebreider abonnement met 1Tb opslag waar je €24,19 per maand voor betaald. 

Niet iedereen is gecharmeerd van het abonnementsmodel. Maar tot voor kort waren er weinig serieuze alternatieven. Het is de vraag of die er inmiddels wel zijn, maar gezien de ontwikkelingen, is het de moeite waard om de alternatieven goed in de gaten te houden.  

De concurrentie heeft het sentiment feilloos aangevoeld. Geen van de concurrenten die we hier behandelen kent een abonnementsmodel. Alle leveranciers hanteren een eenmalig bedrag voor aanschaf. Dat klinkt heel mooi, maar er is één maar: er komen regelmatig nieuwe versies uit, waar je dan weer een upgrade bedrag voor mag neertellen. Dus helemaal eenmalig is het niet. 

Waar moet een goed fotobewerkingspakket aan voldoen?

Als we Lightroom Classic als marktreferentie aanhouden, dan kunnen we ons volgende wensenlijstje samenstellen: een RAW verwerker, een onwikkelmodule, de mogelijkheid om presets, in welke vorm dan ook, toe te passen en een bibliotheek of catalogus om de foto’s te ordenen. 

Lightroom Classic heeft al deze onderwerpen goed voor elkaar en wat er niet is kan worden aangevuld met plug-ins van derden. Geen van de concurrenten scoort op al deze elementen, maar is over het algemeen hard op weg om de gaten te dichten. 

Zelfs voor Photoshop dat zo’n begrip is, photoshoppen is zelfs een werkwoord geworden, dat het voor velen onmogelijk werd gehouden dat daar ooit een alternatief voor zou komen, is er inmiddels een serieus alternatief: Affinity Photo. 

RAW verwerken

Bij het vergelijk heb ik voornamelijk gekeken naar de basisverwerking met een nadruk op de scherpte. Voor mij als Fuji fotograaf is dat een specifiek punt van aandacht. Fujifilm camera’s maken gebruik van een ander type sensor. Vrijwel alle camera merken maken gebruik van Bayer sensors. Fuji heeft een compleet nieuwe sensor ontwikkeld. Daar zijn veel voordelen over te vertellen, maar als nadeel geldt dat er nieuwe methoden van RAW ontwikkeling moesten worden ontwikkeld. Dit gold in de begindagen dan ook als een belangrijk nadeel. Inmiddels is de industrie helemaal ingespeeld op dit type sensoren. Er zijn zelfs uitstekende RAW verwerkers verkrijgbaar: Iridient X-transformer. De enige die daarbij echt achterblijft is Adobe.

De RAW verwerking van Adobe (ACR of Lightroom) is inmiddels op een niveau van “acceptabel tot goed” aangeland, maar het gaat nog steeds erg mis als je de maximale scherpte uit een (landschaps-)foto wilt halen. Dan ontstaan er allerlei vreemde artefacten in het beeld, ook bekend als “wormpjes”,  die er niet thuis horen. Over het algemeen levert Adobe dus niet de maximale scherpte. Fijne details krijgen vaak een uitgesmeerd of waterverf karakter.

Veel Fuji fotografen zoeken daarom ander oplossingen. Gebruik maken van Photoshop om extra te verscherpen (bijv. het High pass filter) is daar een voorbeeld van. Het TIFF of PSD bestand blijkt vervolgens in Lightroom verder verscherpt te kunnen worden zonder dat de vreemde “wormpjes” ontstaan. 

Vergelijk

Zoals hier boven aangegeven bestaan er redenen genoeg om eens te kijken wat de stand van zaken is bij verschillende alternatieven, voor het gemak maar even bestempeld als de uitdagers. Ik heb me daarbij beperkt tot een viertal Lightroom alternatieven. Twee ervan, Affinity Photo en Luminar gebruik ik al wat langer. Van de andere twee, ON-1 en Alien Skin, heb ik een demoversie gedownload. 

Om te vergelijken heb ik een portretfoto en een landschapsfoto gebruikt.

Er zijn meerdere alternatieven, bijvoorbeeld Capture One, maar daar heb ik niet voor gekozen. De keuze die ik heb gemaakt is ingegeven door de aanwezigheid van Fuji’s film profielen. Behalve voor ON-1 zijn er voor alle pakketten Fujifilm profielen beschikbaar. ON-1 heeft aangekondigd om ze binnenkort beschikbaar te maken.

Bij het vergelijk heb ik dan ook voornamelijk gekeken naar de RAW ontwikkeling in het algemeen en het verscherpen van de foto’s in het bijzonder. Bij het vergelijken heb ik steeds 2 foto’s gebruikt: een portret en een landschapsfoto. Behalve verscherpen zijn er geen andere correcties toegepast. 

De resultaten staan hieronder. Alle foto’s zijn vergroot tot 200%. Punten van aandacht zijn in de portretfoto de huid en de detaillering van de kleding. Bij de landschapsfoto is dat met name de detaillering van de rietkraag halverwege de foto.

Lightroom Classic versie 7.3

Bij het verscherpen in Lightroom heb ik gebruik gemaakt van de laatste inzichten op dit gebied. Veel Fuji-Fotografen hebben uitgebreid onderzocht wat de beste instellingen zijn voor Fuji RAW bestanden: Hoeveelheid ergens tussen de 35 en 40, Straal 1,2 voor portretten (voor landschappen ga ik meestal wat lager) en Details ergens rond de 60. Verder Masker gebruiken op basis van de inhoud van de foto. 

Wat opvalt is dat de rietkraag, halverwege het beeld behoorlijk uitgesmeerd is. Ook de bomenrij op de achtergrond is weinig gedetailleerd.

Het landschap in Lightroom maakt een uitgesmeerde indruk
klik voor ware grootte
klik voor ware grootte

Bij de portretfoto is zijn de huidtinten naar mijn smaak, mooi weergegeven.

Affinity Photo

Serif’s Affinity Photo is een serieuze Photoshop vervanger en geen Lightroom alternatief. De prijs bedraagt €54,99. Voor dat geld krijg je een uitstekend Photoshop alternatief, dat beter presteert en sommige zaken beter (Content Aware Fill) en slimmer (makkelijker) doet. Aanvankelijk was Affinity Photo alleen beschikbaar op een Mac, maar inmiddels is er ook een Windows versie. Affinity Photo gebruikt de meeste commando’s die je kent van Photoshop. Dat maakt het leertraject goed te overzien. 

Er is geen bibliotheek of catalogus functie aanwezig. Mac gebruikers kunnen hiervoor Foto’s gebruiken waarmee Affinity Photo volledig als plug-in te gebruiken is. Wel gaat er een gerucht dat Serif bezig is met een echter Lightroom vervanger. 

Ondanks dat ik behoorlijk enthousiast ben over de “Photoshop” kant van Affinity Photo, was ik minder tevreden over de RAW verwerking. Ik had de Develop Persona (Affinity “speak” voor de RAW module), dan ook al een hele tijd niet meer gebruikt. De resultaten voor mijn vergelijk leverden een aangename verrassing op. 

De RAW verwerking is namelijk met sprongen vooruitgegaan. Lenscorrecties worden automatisch toegepast en kleurrandjes worden goed gecorrigeerd. Dat was vroeger wel anders. Het resultaat voor beide foto’s hebben mijn verwachting overtroffen. Over het algemeen is de omzetting wat contrastrijker dan bij de anderen. Dat resulteert in een wat mindere weergave van de huidtinten. Iets wat zich met een paar correcties (contrast en verzadiging) eenvoudig laat corrigeren. Die correcties heb ik hier niet gedaan. 

Landschap in Affinity Photo
klik voor ware grootte

We zien in de landschapsfoto een fraaie doortekening van de rietkraag en ook bij een agressiever gebruik van de verscherping was er van “wormpjes” geen sprake. Op een Mac draait het programma heel snel, maar voor het ontwikkelen van mijn 23Mb compressed RAW bestanden waren toch wel behoorlijk wat seconden nodig. Hier scoorde Affinity Photo als laagste. 

portret in Affinity Photo
klik voor ware grootte

Het weergeven van wijzigingen in de instellingen, meer of minder scherpte, verliep daarentegen heel direct, zonder vertraging.

Er is geen mogelijkheid voor batch verwerking, wat de mogelijkheid om als pre-processor te fungeren voor Lightroom feitelijk belemmerd. Maar wil je uit een individuele foto het uiterste halen, bijvoorbeeld voor een grootformaat afdruk, dan is Affinity Photo een uitstekende keuze. 

ON1

ON-1 leverde tot voor kort een filterpakket, vergelijkbaar met NIK software, als plug-in voor Photoshop, Lightroom en Apple’s Foto’s. Sinds ruim een jaar wordt stevig aan de weg getimmerd met een een compleet nieuwe ontwikkelomgeving waarbij het uitgebreide filterpakket gelukkig niet verloren is gegaan. ON1 Photo RAW 2018 beschikt ook over een bibliotheek of catalogus die een beetje het midden houdt tussen Lightroom, waarin alles beheerd wordt en Alien Skin. Dat laatste (Alien Skin dus) lijkt eigenlijk nog het meest op Adobe Bridge. Lenscorrecties worden automatisch toegepast. 

De verwerking van mijn Fuji RAW bestanden verliep probleemloos. Het resultaat was wisselend. Ingezoomd op 200% liet zien dat er zonder enige wijziging aan de verscherpingsinstellingen, sprake leek te zijn van over-verscherping. 

Landschap in ON-1 2018 RAW converter
klik voor ware grootte
Portret in ON-1 2018 RAW converter
klik voor ware grootte

Dat resultaat was verrassend omdat er op het internet lovende kritieken te vinden zijn. Het is er niet altijd of altijd zichtbaar. De ontwikkelingen bij ON-1 gaan snel. Dus zeker een pakket om in de gaten te blijven houden. 

Luminar

Skylum’s Luminar is ook van oorsprong een filterpakket, vergelijkbaar met NIK. Net als bij ON-1 gaan ook hier de ontwikkelingen snel. Ook van Luminar is recentelijk een Windows-versie uitgekomen. Luminar beschikt niet over een bibliotheek of catalogus. Die is wel aangekondigd, maar tot op heden is er nog weinig over vernomen. Luminar heeft recentelijk een update gekregen waarbij de nadruk lag op de RAW verwerking en de prestaties. Het openen van mijn Fuji RAW bestanden verliep lekker soepel. Ook het weergeven van de aanpassingen verliep redelijk direct. In- en uitzoomen was iets trager. Ook bij het verplaatsen van de foto was sprake van vertraging bij het weergeven.  Maar over het geheel genomen wel waarneembaar maar niet storend. 

Landschap in Luminar
klik voor ware grootte
Portret in Luminar
klik voor ware grootte

De resultaten zijn zonder meer erg goed te noemen. Lenscorrecties worden automatisch toegepast. 

Alien Skin

Misschien wordt het eentonig, maar ook Alien Skin is van huis uit een filterpakket dat als plug-in voor Lightroom en Photoshop kan worden gebruikt. Bij Alien Skin heeft altijd de nadruk gelegen op filmemulatie. Het pakket omvat een groot scala aan filters die de look van analoge film nadoen. 

Expose 3 is inmiddels een complete ontwikkelomgeving geworden. Het heeft een eenvoudige bibliotheek of catalogus. 

Alien Skin is traag in het weergeven van de aanpassingen. Bij elke wijziging moet er opnieuw gerenderd worden. Ook bij het verplaatsen is dat het geval. In vergelijk met Luminar en Affinity Photo viel de scherpte wat tegen.

Landschap Alien Skin Expose 3
klik voor ware grootte
Portret in Alien Skin Expose3
klik voor ware grootte

Conclusies

Als we kijken naar de verschillende uitdagers, dan is er op dit moment nog geen echt alternatief voor Lightroom gevonden. Zeker is dat het een kwestie van tijd is voordat er een serieus alternatief voor Lightroom beschikbaar is.

Kijken we alleen naar het hoofdstuk RAW ontwikkeling, geen onbelangrijk item, dan zijn er wel degelijk prima alternatieven. Dat geldt zeker voor Fuji fotografen.

Als het aankomt op verscherpen, dan is duidelijk dat Lightroom de minste keus is.

ON-1 geeft ogenschijnlijk direct een scherp resultaat, zonder ook maar één instelling te wijzigen. Maar bij uitvergroten, ziet het er een stuk minder uit. Dan valt op dat er eigenlijk sprake is van over-verscherpen, met artefacten als gevolg. Van ON-1 kreeg ik als reactie dat dit een bekend probleem is bij Fuji foto bestanden. Zij gaven aan dat dit bij de eerst  volgende versie verholpen zou moeten zijn.

Affinity Photo geeft een mooi resultaat, maar beschikt niet over een bibliotheek of catalogus functie. Mac gebruikers kunnen dit ondervangen door Foto’s te gebruiken als bibliotheek. Het onderdeel verscherpen is redelijk eenvoudig: een straal en een hoeveelheidschuif. Daar is een reden voor: net als Photoshop beschikt Affinity Photo over een keur aan gereedschappen om verder te verscherpen nadat de RAW verwerking heeft plaatsgevonden.

Alien Skin heeft nog wat werk te doen. Het verscherpen gaf nog niet helemaal het beste resultaat. Maar ga je voor de filters, dan is de RAW verwerking op een redelijk niveau.

Luminar Liet wat mij betreft de beste resultaten zien. De detaillering was erg goed. Er ontstond wel wat meer ruis dan bij de andere pakketten.

Het resultaat van dit, niet wetenschappelijk vergelijk, ziet er wat mij betreft als het gaat om RAW verwerken en uitsluitend RAW verwerken, als volgt uit:

  1. Luminar
  2. Affinity Photo
  3. Alien Skin
  4. ON-1

Kijken we naar alle andere aspecten, zoals bibliotheek en catalogus, dan is er nog steeds geen echt alternatief. Lightroom kan alle hierboven genoemde alternatieven gebruiken als een plugin. Dat was bij geen van de uitdagers het geval. Misschien met uitzondering van Affinity Photo. Daar is wel een mogelijkheid tot het gebruik van plugins. Luminar kent ook plugins, maar die zijn van dezelfde ontwikkelaars.

Zoals in het begin al even genoemd: aan alle pakketten wordt stevig gewerkt. Dat betekent dat de resultaten van dit vergelijk over een half jaar al weer heel anders kunnen zijn.

Lightroom Classic 7.3

 

Waarschuwing: pas op met het installeren van deze versie. Lightroom Classic blijkt last te hebben van frequente crashes. Dat geldt vooral voor Mac gebruikers, maar ook Windows 10 gebruikers ervaren dit probleem. Hopelijk weet Adobe dit snel op te lossen.

Adobe heeft deze week een nieuwe versie uitgebracht van Lightroom Classic, waarmee de versie teller uitkomt op 7.3. Met deze versie wordt onze huidige werkwijze behoorlijk op zijn kop gezet. Vergeet wat je weet van voorinstellingen (presets) en omarm de nieuwe profielen. Daarbij heeft Adobe goed gekeken naar de concurrentie: Luminar, ON1, e.a. Lightroom Classic is wat de rest van de wereld, behalve dus Adobe, Lightroom noemt.

De wijzigingen zijn zo groot dat een versie aanpassing met een heel getal op zijn plaats zou zijn geweest: dus Lightroom 8 in plaats van 7.3.

Profielen

Deze versie biedt een volledig nieuwe werkwijze als het gaat om het creëren van een eigen look. De gangbare manier om dit te doen is via het toepassen van een voorinstelling (preset). Even googelen op Presets Lightroom levert een grote hoeveelheid verwijzingen en ze zijn betaald of gratis, eenvoudig te downloaden en te installeren. Voorinstellingen voor Lightroom zijn uitermate populair. Deze methode had voordelen, maar kent ook een aantal belangrijke nadelen. De instellingen van een preset wijzigen heel vaak de instellingen die je zelf voor je foto hebt gemaakt en het is soms een hele zoektocht om te achterhalen wat er precies gewijzigd is. 

Sinds versie 3 kent Lightroom de mogelijkheid voor het toepassen van een camera profiel, bedoeld voor RAW bestanden. Dit zat goed verstopt onder het laatste kopje Camerakalibratie. Zo goed verstopt dat er maar weinig mensen gebruik van maakten. De speciale profielen, specifiek voor jouw camera, geven een prima uitgangspositie om een (RAW) foto verder te ontwikkelen. 

De optie om profielen te kiezen is verschoven van het paneel Camerakalibratie naar het paneel Standaard, waar het eigenlijk ook thuishoort. Camerakalibratie is in de nieuwe versie omgedoopt tot Kalibratie. De bedoeling van Lightroom is dat je bij het ontwikkelen van boven naar beneden werkt. Het kiezen van een profiel is eigenlijk de eerste stap in het ontwikkelproces. Daarom is dit een logische plek.

De profielen zijn nu verhuisd naar het paneel Standaard

Maar Adobe heeft veel meer gedaan. De nieuwe profielen zijn Adobe op steroïden. Adobe heeft de gelegenheid genomen om het aantal profielen fors uit te breiden. Had je voorheen eigenlijk alleen de optie Adobe standaard, nu kun je kiezen uit maar liefst 34 kleurenprofielen en 18 zwart-wit profielen. Met daarnaast natuurlijk nog de cameraprofielen.

De nieuwe profielen zijn ondergebracht in een aantal verschillende groepen:

Lightroom Classic kent verschillende profielsoorten

En als dit nog niet voldoende is, kun je nu ook nog het effect van de verschillende profielen op je foto, “live” bekijken. Als je een groep openklapt krijg je een keurig overzicht:

Er is wel een punt van aandacht, zeker voor de puristen onder ons. Fotografeer je in RAW dan gebruikt Lightroom standaard het in de camera ontwikkelde beeld als voorvertoning om de foto te laten zien. Ga je vervolgens de foto ontwikkelen dan verandert het beeld opeens naar een saai plaatje. Dit is de standaard manier van ontwikkelen. Adobe paste het profiel Adobe Standaard toe.

Nu gebruikt Adobe het nieuwe profiel Adobe Kleur toe. Dat geeft direct een veel levendiger plaatje. Dat is niet altijd even welkom. Het is sterk afhankelijk van je werkwijze of je dit voor jou gewenst is of niet.

Als je de nieuwe versie installeert, worden je bestaande profielen omgezet naar een ander formaat, zodat ze ook te gebruiken zijn in Adobe Camera Raw en Lightroom CC.

Voorinstellingen

Ook hier is Adobe fors aan de slag gegaan. De standaard Lightroom profielen hebben een andere naam gekregen en zijn anders ingedeeld. De oude (vertrouwde) profielen hebben de toevoeging “Klassiek” (klinkt een stuk beter dan Oud) gekregen en er zijn een aantal compleet nieuwe aan toegevoegd:

LUT’s

Waar Lightroom gebruik maakt van profielen, maakten veel andere beeldverwerkers (Affinity Photo, Luminar, maar ook Photoshop) gebruik van LUT’s.  Dit is een afkorting van LookUp Table. Kort gezegd is dit een tabel waarin je voor elke kleurwaarde een andere waarde in de plaats zet. LUT’s worden vooral gebruikt in de video wereld, en zijn dus komen overwaaien naar de fotoverwerking. De LUT’s die zorgen voor een Orange-Teal look zijn met name populair.

Met de nieuwe profielen heeft Lightroom nu een mogelijkheid om LUT’s te gebruiken. Als direct gevolg zie je nu al binnen een week de eerste aanbiedingen voor speciale profielen voor Lightroom.

Werkwijze

Profielen vormen dus een compleet nieuwe dimensie toe aan onze mogelijkheden om foto’s te bewerken. Het belangrijkste verschil is dat profielen niets veranderen aan de overige instellingen. Alle schuiven blijven staan in de uitgangspositie. Dat is een belangrijk verschil met voorinstellingen (presets). Daarbij veranderen de instellingen wel en het is soms een hele toer om uit te zoeken wat er precies gewijzigd is.

Nevel verwijderen

In de nieuwe versie is ook de schuif Nevel verwijderen verplaatst naar het paneel Standaard. Het zat een beetje verstopt in het paneel Effecten. Daar hoorde het eigenlijk niet thuis en werd daarom ook wel vaak over het hoofd gezien.

Verscherpen

Tot en met versie 7.2 stonden gaf Lightroom RAW bestanden een standaard verscherping mee van 25. Om de één of andere reden is dit opeens veranderd naar 40. Geen idee wat de verklaring hiervoor is. Ik heb er ook niets over terug kunnen vinden. Misschien heeft Adobe het algoritme hier achter aangepast. Iets wat niet onwelkom zou zijn.

Andere wijzigingen

Ook bij deze versie claimt Adobe een forse prestatie verbetering. De verschillende (beta) testers geven aan dat Lightroom hier en daar iets beter lijkt te presteren.

De wijze waarop gezichtsherkenning plaatsvond is op de schop gegaan. Ook hier claimt Adobe een prestatieverbetering en een betere herkenning. Het gebruik zal het moeten uitwijzen.

Concurrentie

Profielen voegen een compleet nieuwe dimensie toe aan fotobewerken en vormen voor Adobe een belangrijke link naar de toekomst en een antwoord aan de sterk opkomende concurrentie.

Er zijn een paar belangrijke redenen voor veel fotografen om op zoek te gaan naar alternatieven. Dat is op de eerste plaats het abonnementsmodel. Lightroom als standalone applicatie voor een eenmalig bedrag bestaat niet meer. Maar op  de tweede plaats is het nieuwe concept van cloud gebaseerde fotobewerking: Lightroom CC. Want ondanks dat Lightroom CC een aantrekkelijk ogende toepassing is, trekt het idee om al je foto’s in de Cloud te bewaren weinig (professionele) fotografen aan om direct over te stappen. Lightroom CC is eigenlijk meer gericht op smartphone fotografen en vormt een alternatief voor Apple’s Foto familie.

De concurrentie zit dus niet stil en biedt aantrekkelijk alternatieven waarvan er een paar toch redelijk hoge ogen gooien als Lightroom alternatief: ON1, Luminar en Capture One.  Sterkste punt? Geen van de concurrenten biedt een abonnementsmodel.

Lightroom Classic: het nieuwe AUTO

De AUTO-knop in het paneel Standaard

Terwijl het voor de meesten van ons nog even wennen is aan de toevoeging “Classic”, heeft Adobe in December alweer een nieuwe versie uitgebracht van Lightroom Classic CC. De versie teller komt daarmee op 7.1.

De belangrijkste verandering is de werking van de AUTO-knop in het paneel Standaard. De “oude” AUTO-knop levert in ongeveer 60% van de gevallen een goed resultaat en biedt een mogelijk uitgangspunt voor een verdere verfijning. Maar in veel gevallen dus ook niet. Meestal leidde het tot een overbelicht resultaat.

Kunstmatige intelligentie

De nieuwe AUTO-knop is ook aangepast bij Lightroom CC en bij de verschillende mobiele toepassingen. Adobe claimt dat bij de nieuwe AUTO-knop gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie, Adobe Sensei, waarbij de foto eerst geanalyseerd wordt en vervolgens vergeleken met duizenden andere foto’s om een mooie foto te op te leveren. Vrij vertaald er is sprake van een zekere “magie” op basis waarvan de schuiven worden verplaatst.

Waar het op neer komt dat de belichting over het algemeen nauwelijks wordt aangepast, maar dat het contrast ergens naar -15 tot -25 gaat, de hooglichten standaard naar gemiddeld -60 tot -75 gaan en de schaduwen naar ergens +50 tot +60.

Nieuw is dat nu ook de verzadiging en levendigheid aangepast worden: levendigheid naar ergens +15 en verzadiging meestal naar +5.

In de oude situatie (goed of kwaad) speelde het histogram een belangrijk rol bij het bepalen van de instellingen in de AUTO functie. Nu is het niet meer geheel duidelijk wat er wel een rol speelt. Over het algemeen levert het nieuwe AUTO een foto met een enigszins HDR karakter: minder contrast, kleurrijker en “doffer”. Daarbij speelt het histogram geen rol meer en de uitkomst is veel minder voorspelbaar geworden.

Anders is het zeker, maar beter blijft de vraag en een kwestie van smaak. Hieronder wat voorbeelden (klik op de afbeelding voor een afbeelding op ware grootte):

De oude AUTO-knop:

De nieuwe AUTO-knop:

De nieuwe AUTO-knop in Lightroom Classic geeft een ander resultaat.

Nog een voorbeeld:

Nog een voorbeeld Lightroom Classic zonder instellingen

Dezelfde foto met de oude AUTO-knop:

een ander voorbeeld met de oude AUTO-knop instellingen

En nu met de nieuwe AUTO-knop:

Dezelfde foto als voorheen maat nu met de Lightroom Classic nieuwe AUTO-knop

Vooral in dit laatste voorbeeld valt goed te zien dat het histogram kennelijk geen rol speelt. Aan de rechterkant is te zien dat een deel van het tonale bereik niet gebruikt wordt.

Het nieuwe AUTO: zelflerend?

De techniek achter het nieuwe AUTO is kunstmatige intelligentie. Je mag hopen dat dit betekent dat er sprake is van zelflerend gedrag en dat dit gedrag in de loop van de tijd wordt aangepast.

Zo maak je je mooiste zonsondergang

zonsondergang fotograferen

askjohnappleseed-2-2

Hoog op menig to-do lijst staat het maken van een oogverblindende zonsondergang. Dat is soms niet zo simpel als het lijkt. Meestal is het meer een “lucky shot” dan een bewuste opname.

Wil je een fraaie zonsondergang op de plaat zetten, dan moet er aan een viertal voorwaarden worden voldaan.

  • Het juiste tijdstip;
  • Weten waar de zon ondergaat:
  • Een onbelemmerd uitzicht;
  • Het juiste weer.

Niet zo moeilijk dus!

Gelukkig is je iPhone ook hier je beste kameraad. De Appstore zit vol met apps om je te helpen. We hebben er een paar voor je uitgezocht. Voordat we hier op in gaan, eerst even een paar tips in het algemeen.

Belichtingsinstellingen

Gebruik je je camera om alle instellingen automatisch voor je te regelen, dan kom je nu bedrogen uit. De automatische belichtingsmeter gaat je niet helpen, die zorgt ervoor dat je prachtige zonsondergang veel te licht wordt.

Tip 1:

Belicht handmatig of gebruik je belichtingscompensatie. Kies 1 of 2 stoppen minder dan wat je camera aangeeft.

Tip2:

Zet je witbalans op Schaduw. Dat geeft extra warmte aan je foto, waardoor de warme kleuren nog beter tot recht komen.

Tip 3:

Maak een belichtingstrapje (bracketing) met meerdere belichtingen, 1 stop minder en 1 stop meer. Drie is minimaal, vijf is beter. Deze extra opnamen kun je later gebruiken om een HDR foto te maken.

De juiste ingrediënten

Zo gezien is het niet zo moeilijk om een foto van een mooie zonsondergang te maken: maar je moet er op het juiste moment zijn én je hebt een plek nodig op het westen met een onbelemmerd uitzicht. Maar dat zijn al gelijk twee uitdagingen. Het tijdstip van zonsondergang (of opkomst) verschilt per dag (zeker op onze breedten) en gegarandeerd onbelemmerd uitzicht heb je alleen aan zee op het westen. Dat de zon in het westen ondergaat weet iedereen, maar het is slechts een “gemiddelde”. ’s Winters haalt de zon het westen niet eens en ’s zomers ligt het punt van zonsondergang een stuk naar het noorden. Dat geldt overigens voor onze breedten, naar het zuiden toe wordt dat verschil steeds kleiner.

En dan zijn er nog de omstandigheden: er zijn zonsondergangen die het noemen niet waard zijn, maar er zijn er ook bij, waar je nog lang over napraat. Het verschil zit in het weer. Een zonsondergang wordt mooier als er wat wolken in de lucht zijn: niet te veel en niet te weinig. Wolken zorgen ervoor dat het licht mooi kleurt en vocht in de lucht zorgt voor een mooie verstrooiing. Maar teveel wolken maakt dat de zon er te vroeg achter verdwijnt en geen wolken zorgt voor een saaie zonsondergang. Dat is dus ons derde ingrediënt: de juiste weersomstandigheden.

Het gouden uurtje

De mooiste foto’s maak je niet midden op de dag, dan staat de zon hoog, zeker in de zuidelijke landen. Je ontkomt er vaak niet aan, maar een foto van een adembenemend landschap midden op de dag, zorgt voor saaie foto’s. Maak je foto’s van mensen dan zie je vaak donkere schaduwpartijen. Het verschil tussen het felle zonlicht en de schaduw is meestal te groot voor een camera om er een goed gemiddelde uit te halen.

askjohnappleseed-3

Beter is het om foto’s te maken vroeg in de ochtend of laat op de dag, voor zonsondergang. Fotografen noemen dit het Gouden uurtje (Golden Hour). Als de zon laag aan de hemel staat, moet het licht een lange weg afleggen door de atmosfeer en dat zorgt voor de warme kleuren. Die warmere kleur maakt elke foto mooier en ook de verschillen tussen licht en schaduw zijn minder.

Het gouden uurtje begint als de zon de stand van 6 graden boven de horizon heeft bereikt. Of ’s ochtends vanaf het moment dat de zon boven de horizon komt tot 6 graden erboven.

Hou er rekening mee dat een zonsondergang soms zo voorbij is. Hoe zuidelijker je komt, hoe korter.

Het blauwe uurtje

Heb je eenmaal die zonsondergangsfoto gemaakt, pak dan niet gelijk je camera in, want ook na zonsondergang kun je soms nog getrakteerd worden op een fraai kleuren spektakel.

askjohnappleseed-1

De lucht kleurt dan vaak nog diep blauw en de lichten die overal aangaan geeft vaak een interessante foto opportunity. We noemen dit het Blauwe uurtje.

askjohnappleseed-5

Hoe verder je naar het zuiden reist hoe korter het blauwe uurtje duurt. Op bijvoorbeeld de Canarische eilanden is er nauwelijks sprake van een schemering. Nadat de zon is verdwenen, is het vrijwel gelijk donker. In het noorden is dat heel anders. Bij ons is het, zeker ’s zomers, vaak na zonsondergang nog heel lang licht. Hoe noordelijker je komt, hoe langer de schemering duurt.

Ook voor zonsopkomst is er een blauw uurtje, maar dat is vaak minder uitgesproken. Wel kun je vlak voordat de zon boven de horizon uitkomt de prachtigste kleuren zien.

Het blauwe uurtje begint als de zon net achter de horizon is, tot zo’n 6 graden eronder. ’s Ochtends vanaf 6 graden onder de horizon tot de zon net boven de horizon is geklommen.

Golden hour apps

Om te weten hoe laat de zon onder gaat of opkomt gebruik je een app. Zoek je in de Appstore naar Golden Hour, dan komen er heel veel verschillende apps naar voren waaruit je kunt kiezen. De prijzen variëren nogal van minder dan een euro tot 10 euro of meer, na in-app aankopen.

Standaard weer-app

De standaard weer-app op je iPhone geeft je dagelijks het juiste tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang en vertelt je uiteraard iets over het weer. Weet je zeker dat je het juiste uitzicht hebt dan ben je al een eind op weg.

de standaard weer app op je iPhone geeft goed aan wanneer de zon opkomt en weer onder gaat.

 

Een goed alternatief voor de standaard weer-app is de Yahoo app, die je ook nog de hoogte van de zon aan de hemel laat zien.

de Yahoo weer app laat ook de hoogte van de zon aan de hemel zien.

Maar ook geeft beide tijdstippen.

De Yahoo weer app en de app Buienradar zijn gratis te downloaden uit de Appstore.

Magic Hour

De Magic hour app geeft veel informatie over de zonnestandMagic Hour geeft van de plaats waar je je bevindt precies aan wanneer het gouden uurtje begint, wanneer de zon achter de horizon verdwijnt en wanneer het blauwe uurtje (6 graden onder de horizon) is afgelopen.

Daarnaast wordt aangegeven hoeveel tijd je nog hebt om alles op te zetten zodat je op tijd klaar bent om de foto te nemen. Je kunt een waarschuwing instellen, dat je vertelt wanneer het gouden uurtje begint. Tevens is er nog een mogelijkheid om aan te geven wanneer er een volle maan opkomt. Een niet al te ingewikkelde app en nog gratis ook.

de Magic hour app geeft veel informatie over zonsopkomst en zonsondergang

Wil je meer locaties kunnen opzoeken, bijvoorbeeld van je vakantiebestemming, dan is er een in-app aankoop van €0,99. Dan kun je van te voren je plan trekken en hoef je niet te wachten tot je aankomt.

TPE

De TPE app geeft je heel veel informatie over de zon, de maan en de nachtelijke hemel op elke plek op aardeDeze app vertelt je precies waar de zon ondergaat (of opkomt) en dat op elke plek op aarde en op elke willekeurige dag. TPE, de afkorting van The Photographer’s Ephemeris (probeer dat er maar eens heelhuids uit te krijgen) is de iPhone of iPad app van de populaire website. De app, die ook verkrijgbaar is als desktop app, is een zeer uitgebreide tool waarmee je buiten fotografie (landschappen, steden) kunt plannen. Het laat aan de hand van zon en maan berekeningen zien hoe het licht op de grond valt, bij dag of nacht voor elke plek op aarde. Het werkt met verschillende kaarten (Google of Apple) aangevuld met fiets- en wandelkaarten.

IMG_2779

De app is niet gratis: €8,99, maar biedt je alles wat je wilt als het gaat om het plannen van de mooiste zonsondergang. Daarbij wordt rekening gehouden eventuele natuurlijke obstakels: heuvels, bergen, dijken die het volle uitzicht belemmeren. Over obstakels gesproken: je kunt ook zelf niet natuurlijke obstakels zoals gebouwen, invoeren, zodat je precies de juiste plek kunt bepalen om je foto te maken. Zo voorkom je dat je onverwacht in de schaduw staat.

Behalve zonsopkomsten of -ondergangen kun je ook nachtfoto’s plannen: opkomst volle maan of de stand van de melkweg: Ideaal voor astrofotografie. De nachtstand laat zien waar de melkweg zich bevindt, wanneer de stand optimaal is en welke sterren er zichtbaar zijn. Heb je eenmaal je shot gepland, de juiste plek bepaald, rekening houdend met eventuele obstakels, dan kun je je complete planning van tijd en positie opslaan in je agenda.

De nachtstand geeft een overzicht van de maan en de melkweg

Een uiterst complete (en professionele) app die menig duurdere app volstrekt in de schaduw stelt. Maar tegenover al die functionaliteit staat dat de app niet direct toegankelijk is. Je moet er wel even voor zitten en je goed verdiepen. Maar wil je behalve zonsopkomsten en -ondergangen, ook nachtfoto’s maken, dan is TPE de app voor jou.

Er zijn nog diverse in-app aankopen beschikbaar, waaronder een (prijzig) abonnement, dat inzicht biedt in de kwaliteit van de zonsondergang. Zijn er teveel wolken, dan valt er niks te fotograferen, zijn er te weinig wolken, dan wordt de zonsondergang saai. De volgende app vertelt je ook over de kwaliteit van de zonsondergang, maar dan voor een fractie van de prijs.

GoldenHour.one

pictogram Goldenhour.one appWe zagen in het begin dat ook het weer goed moet zijn wil je een adembenemende zonsondergang fotograferen.

GoldenHour.one (aparte naam, maar er zijn meer apps die simpelweg Golden Hour heten), laat je precies zien of het de moeite waard is om op pad te gaan.

Geen gratis app (de app kost €3,99), maar wel een redelijk complete app als het gaat om de zonsberekeningen. Via een index laat de app zien wat de verwachting is ten aanzien van de kwaliteit van het licht en de lucht en dat voor een aantal dagen vooruit.

Goldenhour.one biedt heel veel informatie voor weinig geld.

De kwaliteit van het licht is interessant voor het maken van portretten, gebouwen, etc. en de kwaliteit van de lucht is belangrijk voor het maken van een zonsondergang of -opkomst foto.

Verder is er een kaart beschikbaar, zodat je kunt zien waar de zon ondergaat.

Deze eenvoudige app biedt heel veel informatie, maar toch is de bediening heel eenvoudig gehouden. Wat mij betreft een aanrader!