De AUTO-knop in het paneel Standaard
Terwijl het voor de meesten van ons nog even wennen is aan de toevoeging “Classic”, heeft Adobe in December alweer een nieuwe versie uitgebracht van Lightroom Classic CC. De versie teller komt daarmee op 7.1.
De belangrijkste verandering is de werking van de AUTO-knop in het paneel Standaard. De “oude” AUTO-knop levert in ongeveer 60% van de gevallen een goed resultaat en biedt een mogelijk uitgangspunt voor een verdere verfijning. Maar in veel gevallen dus ook niet. Meestal leidde het tot een overbelicht resultaat.
Kunstmatige intelligentie
De nieuwe AUTO-knop is ook aangepast bij Lightroom CC en bij de verschillende mobiele toepassingen. Adobe claimt dat bij de nieuwe AUTO-knop gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie, Adobe Sensei, waarbij de foto eerst geanalyseerd wordt en vervolgens vergeleken met duizenden andere foto’s om een mooie foto te op te leveren. Vrij vertaald er is sprake van een zekere “magie” op basis waarvan de schuiven worden verplaatst.
Waar het op neer komt dat de belichting over het algemeen nauwelijks wordt aangepast, maar dat het contrast ergens naar -15 tot -25 gaat, de hooglichten standaard naar gemiddeld -60 tot -75 gaan en de schaduwen naar ergens +50 tot +60.
Nieuw is dat nu ook de verzadiging en levendigheid aangepast worden: levendigheid naar ergens +15 en verzadiging meestal naar +5.
In de oude situatie (goed of kwaad) speelde het histogram een belangrijk rol bij het bepalen van de instellingen in de AUTO functie. Nu is het niet meer geheel duidelijk wat er wel een rol speelt. Over het algemeen levert het nieuwe AUTO een foto met een enigszins HDR karakter: minder contrast, kleurrijker en “doffer”. Daarbij speelt het histogram geen rol meer en de uitkomst is veel minder voorspelbaar geworden.
Anders is het zeker, maar beter blijft de vraag en een kwestie van smaak. Hieronder wat voorbeelden (klik op de afbeelding voor een afbeelding op ware grootte):
De oude AUTO-knop:
De nieuwe AUTO-knop:
Nog een voorbeeld:
Dezelfde foto met de oude AUTO-knop:
En nu met de nieuwe AUTO-knop:
Vooral in dit laatste voorbeeld valt goed te zien dat het histogram kennelijk geen rol speelt. Aan de rechterkant is te zien dat een deel van het tonale bereik niet gebruikt wordt.
Het nieuwe AUTO: zelflerend?
De techniek achter het nieuwe AUTO is kunstmatige intelligentie. Je mag hopen dat dit betekent dat er sprake is van zelflerend gedrag en dat dit gedrag in de loop van de tijd wordt aangepast.